Kawa wspaniała – w jakim miejscu ją odkryć?

Odkąd napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii dotarł do Europy blisko szesnastego wieku opisującej nas ery, odtąd stał się nieodłącznym napojem naszych czasów. Trudno dzisiaj wyobrazić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, w najwyższym stopniu przypuszczalna, chociaż też nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa wywodzi się od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka stereotypowa i łatwo dostępna kawa ma tak karkołomną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie własnej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w takim razie on spróbować owoców, którymi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich niezwykły wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli forma kongijska oraz arabica, to jest rodzaj arabski. Współcześnie kawę możemy zakupić na porządku dziennym oraz dostać je w przeróżnych wariantach, odmianach i formach. Kawę możemy dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych innymi słowy tak oznaczana zielona, w ziarnach palonych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – wypróbuj https://finestcoffee.pl.

Trunek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże kompetentni bariści oraz smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku czyli wraz z fusami. Istnieją właściwe dzbanki do zaparzania kawy, jakie pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednakże wracając do kaw instant zupełnie inaczej oznaczanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces bazuje na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a później odparowanie cieczy metodą wymrażania i usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega wobec tego na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz